Skadeforebygging

Tren med slynger for å unngå skader!

Slyngetrening har i lang tid brukt som skadeforebyggende trening.

Fordi slyngen gir deg en ekstra utfordring fra det ustabile momentet, må støttemuskulatur arbeide under øvelsene. 

Slyngetrening utfordrer samspillet mellom støttemuskulatur, muskelgruppene og kroppsholdning. Muskulatur som ellers ikke må arbeide under styrkeøvelser i apparater eller med frivekter, eller som kan unngå å arbeide under for eksempel jogging eller sykling, må være aktive i slyngeøvelser. 

Mye av muskelarbeidet vil være statisk, men vi må hele tiden justere kroppen med dynamisk muskelarbeid. Dette gjør at treningen blir funksjonell, og vil styrke kroppen til andre typer aktiviteter. 

For å utfordre kroppens ulike sider er det smart å gjøre øvelser som for eksempel utfall. Her vil benet du jobber med få hele utfordringen, samtidig som bevegelsen kan være skadeforebyggende for blandt annet vonde løperknær og ankler. 


Stå med en fot i syngen, og den andre foten frem i et langt steg. Trenger du mer utfordring, bruk en balansepute.Senk kroppen ned i midten, tenk at det bakerste kneet skal ned mot underlaget. Hold overkroppen rett ved å stramme i mage/rygg. Fokuser på å stabilisere det fremste kneet, og presse opp lår og setemuskulatur.


Trening med slynger er en god variasjon til tradisjonell styrketrening, og et godt tillegg til utholdenhetstrening.

Motstanden og utfordringen i øvelsene kan enkelt gjøres vanskeligere med balanseputer og håndvekter.

I en kropp hvor musklene samarbeider, stabiliserer ledd og tåler slyngetrening vil skaderisikoen være lav!Skrevet av Kost- og treningsveileder fra NIH, Helene Høimyr